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Three tax questions have been raised with re-
spect to the operation of scrip fundraising pro-
grams, with particular reference to those pro-
grams that allow parents to be able to allocate 
some portion of the amounts attributable to their 
program participation to the tuition accounts of 
their children.  The issues to be addressed are:   

• Income to the Parent (and possible 1099 
reporting needs),  

• Inurement or Private Benefit, and  
• Unrelated Business Income.   

 
Several persons have offered varying opinions on 
all three issues in efforts to interpret the complex 
tax regulations applicable to §501(c)(3) organiza-
tions (sometimes referred to as non-profit or-
ganizations or NPOs). 
 
From time to time, questions have also been 
raised regarding the ability of a participating fam-
ily to claim a charitable contributions deduction 
when funds are raised through scrip programs.  
Conventional wisdom has suggested that families 
are paying face value and receiving a gift card of 
similar value in return, and, therefore, no charita-
ble deduction is permitted. 
 
Great Lakes Scrip Center has undertaken the 
task of requesting guidance from the Internal 
Revenue Service (IRS) on these issues.  In re-
sponse to this request, the IRS (in July 2009) 
issued a Private Letter Ruling (currently desig-
nated as PLR-118535-09 - copy attached) adding 
clarity to these issues.  This paper summarizes 
this new guidance as it pertains to tax questions 
surrounding scrip programs. 
 
Income to the Parents 
One persistent and basic question has been 
whether or not any portion of the funds that are 
raised through a scrip program and applied to a 
family’s tuition account should be considered 
taxable income to the parent who purchases the 
scrip.  If any funds applied to the tuition account 
are considered income to the parent, then the 
NPO would have reporting responsibilities 
(Form 1099), and parents would be required to 
include this income as part of their personal tax 
return. 
 

It has been our view that scrip fundraising is 
unique from other forms of fundraising in that 
the scrip (gift cards) are primarily purchased for 
personal consumption, used in place of cash, 
checks, and credit cards in normal everyday 
household shopping.  Retailers offer to sell their 
gift cards at less than face value in order to en-
courage families to shop in their stores.  This 
reduction in purchase price from the face value 
is, in effect, a rebate from the retailer.  Previous 
private letter rulings and other guidance docu-
ments from the IRS have clearly indicated that 
rebates are not considered gross income, but 
rather a reduction in the amount of the purchase 
price.  Therefore, following similar reasoning, 
monies generated by families through their pur-
chase of scrip would NOT have to be reported 
by the organization through the issuance of a 
Form 1099. 
 
This same conclusion is clearly reached for scrip 
programs by PLR-118535-09.  Conclusion #1 
states: “The portion of the purchase price Taxpayer pays 
a charity for scrip that taxpayer can either receive back in 
cash or allow the charity to retain does not constitute gross 
income under § 61.” 
 
Charitable Donation Deduction 
Once it is clear that the funds raised in a scrip 
program are rebates and not reportable as gross 
income to the final purchaser, it is natural to ask 
about the deductibility of any rebate funds that 
the purchaser allows the organization to retain.  
In other words, can a rebate retained by the or-
ganization be claimed as a charitable contribu-
tion by the person buying the scrip? 
 
In other (non-scrip related) private letter rulings, 
the IRS has clearly indicated that so long as the 
person receiving a rebate voluntarily chooses to 
donate all or part of the rebate to charity, then 
such a voluntary donation does indeed qualify 
for a charitable tax deduction for that amount, 
subject to all the other regulations associated 
with charitable contributions. (Emphasis added 
on the word “chooses” as explained below under 
“Conclusions”) 
 
This deductibility conclusion is clearly supported 
for scrip programs in PLR-118535-09.          
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Conclusion #2 states:  “The amount of the rebate 
that the Taxpayer can receive in cash but instead allows 
the charity to retain constitutes a charitable contribution 
at the time Taxpayer could have received the amount in 
cash, to the extent provided in § 170.”  
 
Inurement/Private Benefit 
The Internal Revenue Code requirements pro-
hibit §501(c)(3) organizations from providing 
impermissible benefits to individuals.  The defi-
nition of Inurement or Private Benefit from the 
IRS web site states:  “A section 501(c)(3) organiza-
tion must not be organized or operated for the benefit of 
private interests, such as the creator or the creator's family, 
shareholders of the organization, other designated indi-
viduals, or persons controlled directly or indirectly by such 
private interests. No part of the net earnings of a section 
501(c)(3) organization may inure to the benefit of any 
private shareholder or individual. A private shareholder 
or individual is a person having a personal and private 
interest in the activities of the organization.” 
 
All §501(c)(3) organizations should scrupulously 
avoid any Inurement/Private Benefit transac-
tions as the sanction for this kind of activity is 
loss of §501(c)(3) tax-exempt status.  Thanks to 
the July 2009 private letter ruling directly applica-
ble to scrip programs, the IRS concluded that the 
scrip rebate is the property of the family that 
makes the scrip purchase (referred to as the 
"Taxpayer" in PLR-118535-09).  Thus, the rebate 
is not “part of the net earnings of a section 501
(c)(3) organization.”   In other words, the §501(c)
(3) organization (or NPO) never owns the rebate 
as an asset (or ever receives it as its own income).  
Thus, the NPO has no asset or income of its 
own with respect to that amount that it could  
transfer  to a family or individual and, thereby, 
risk creating an act of private inurement or pri-
vate benefit. 
 
Unrelated Business Income (UBI) 
The third tax related question concerns whether 
funds raised for a non-profit organization 
through the operation of a scrip program are 
subject to what the tax code defines as Unrelated 
Business Income (and thus subject to the Unre-
lated Business Income Tax).  The rules and regu-
lations that interpret UBI make clear that an or-
ganization can avoid this tax liability by perform-

ing the work of running its scrip program 
“substantially all” by volunteers.  Relevant tax 
rules and regulations define “substantially all” in 
other guidance as meaning that at least 85 per-
cent of the work of operating the program is 
performed by individuals without compensation.  
Understandably, any organization will need to 
have its employees perform certain administra-
tive tasks such as making deposits and recording 
transactions.  But so long as the bulk of the work 
(marketing and promoting the program, accept-
ing and processing family orders, receiving back 
the scrip cards, and distributing them appropri-
ately to participating families) is accomplished by 
volunteers, such a program is likely to satisfy the 
85 percent volunteer labor requirement. 
 
Conclusions 
1.  PLR-118535-09 clearly indicates that funds 
generated by participants in an appropriately 
structured non-profit organization's scrip pro-
gram are rebates from the purchase of scrip.  As 
rebates, such funds are not considered gross in-
come to the participants (as defined by Internal 
Revenue Code §61).  Therefore, the nonprofit 
organization is not required to issue a tax form 
to the participants for such rebates.  
 
2.  PLR-118535-09 describes the rebates as “cash 
back to the Taxpayer”.  Thus, we conclude that, 
under an appropriately structured written agree-
ment, the participants in a NPO scrip program 
can decide to choose how their rebates will be 
allocated, including the payment for any ex-
penses associated with their participation in ac-
tivities of the NPO.  Examples of such expenses 
include school tuition, travel fees, sports fees, 
etc.  Note that any rebates used in this matter 
would NOT qualify for a charitable contribution 
deduction as discussed below. 
 
3.  As defined in PLR-118535-09, scrip rebates 
(or any portion thereof) that participants choose 
to donate to their NPO (rather than to receive as 
cash) are eligible to be claimed as a charitable 
contribution deduction so long as all the other 
requirements for charitable contributions under 
§170 are met, AND the participants have clearly 
chosen to allow the NPO to retain them.  This 
choice is a necessary component in order to 
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claim a charitable contribution deduction.  It is 
also critical that the participant not receive any 
goods or services in return for the donation such 
as fee or tuition reduction. We believe the same 
agreement that is used to direct the application of 
the rebate for participant expenses can also be 
used to define what percentage of the rebate may 
be retained by the NPO as a charitable donation 
from the participant.  One notable requirement of 
§170 is that the NPO must provide donors with 
an annual report of their contributions to the 
NPO.  In order for participants to qualify for a 
charitable contribution deduction as defined 
above, the NPO must provide such an annual 
report. 
 
4. PLR-118535-09 also recognizes the need for 
the NPO to retain an administrative fee to cover 
the expenses (shipping costs, supplies, etc.) associ-
ated with running the scrip program.   

 
* * * 

 
A sample agreement is included with this white 
paper to assist the NPO with defining the impor-
tant program elements as outlined above. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This publication was produced by Great Lakes Scrip Cen-
ter, LLC, and is intended for the sole use of its non-profit 
customers and potential customers.  Reproduction of this by 
anyone other than those customers, for their organization’s 
expressed use, is prohibited.  Great Lakes Scrip Center, 
LLC has no specific tax expertise other than that gathered 
while researching this topic on behalf of our non-profit cus-
tomers.  Great Lakes Scrip Center encourages its custom-
ers to seek the assistance of their local accounting and tax 
experts for specific advice on these and other tax questions. 



  
 

 Rev B 082609 
 

1

 
 [XYZ SCHOOL] 

SCRIP PROGRAM AGREEMENT 
 
[XYZ School] (referred to herein as “we,” “us” and “our”) sponsors a scrip program which allows you to 
purchase scrip.  The scrip you purchase through our program generates rebates from the participating retailers.  
These rebates can be used as a credit to your tuition account, cash, and/or a gift to the school.  The parties 
agree as follows: 

 
1. For administering the scrip program, we will retain [___]% of the rebates received from your scrip 
purchases as an administration fee.  
 
2. We agree to apply the balance of your rebates as designated below (please insert desired percentages): 
 
  ____% as a charitable contribution to the school 
 
  ____% as a cash rebate to you 
 

____% credited to the following tuition account(s), allocated among the accounts in 
accordance with the corresponding percentages: 

 
   _______________________________ ___%        ______________________________ ___% 
 
 

  ______________________________  ___%          _____________________________  ___% 
 
With respect to your charitable contributions, we will provide you with all required acknowledgements under 
sections 170(f)(8) and 170(f)(17) of the Internal Revenue Code.   
 
You agree to indemnify us against any loss incurred in connection with there being insufficient funds in your 
account to cover the checks or ACH transfers you issue to pay for your scrip.  We make no representations or 
warranties of any kind with respect to the scrip.  This agreement can be terminated by either of us upon 60 
day’s advance notice to the other.   
 
Please sign and date below to indicate your acknowledgement of this agreement. 
 
Purchaser’s Signature:         
 
Printed Name:         
                              (referred to herein as “you” and “your”) 
  
Address:        
 
Date:      
 
ACKNOWLEDGED: 
 
[XYZ School] 
 
By_____________________________________  Date: ____________________ 
     [Authorized Person’s Name & Title] 
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